Sarkisla Ozanlar
Ana Menu

Resimler I

Resimler 2

Resimler 3

UniVersite

Arkadaslar I

Arkadaslar 2

Sarkisla Tarihi

Sarkisla Resimler

Sarkisla Unluler I

Sarkisla Unluler 2

Sarkisla Ozanlar

Ziyaretci Defteri

Sarkisla ilcemiz yillardir yetistirmis oldugu buyuk ozanlar ve asiklar sayesinde Asiklar ve Ozanlar Diyari olarak anilmaktadir.ilcemizde yetismis olan bazi ozanlarimiz sunlardir;
OZANLARIMIZ....
*Asik Veysel Satiroglu : ( 1894 - 1973 Sarkisla )
*Feryadi: ( 1856 Ulas )
*Talibi Coskun ( 1905 - 1974 Altinyayla)
*Asik Gulyani ( 1847 - 1916 Kilicci )
*Agahi: ( 1902 - 1981 E.Huyuk )
*Ali izzet Ozkan : ( 1874 - 1940 Sarkisla )
*Ayse Berk : ( 1907 - 1979 Ortabucak )
*Aziz UstUn ( 1908 Dolluk)
*Bekir Kilic ( 1902 Akcakisla )
*Akkaslarin Huseyin ( 18. Ve 19 yy. E.Kale )
*Kemter ( 1896 - 1976 )
*Mustafa Oztemiz ( 1848 - 1928 Huyuk )
*Sabri Baba ( 19. Yy igdecik )
*Asik Veli ( 1918 Sarikaya )
*Asik Huseyin ( 1914 - 1982 Tuzla )
*Asik Sevki ( 1933 Sarkisla )
*Serdari: ( 1834 - 1918 Sarkisla )
*Asik Sefil Selimi ( 1933 Sarkisla )


SerDaRi
Serdari Sivas'in Sarkisla ilsesindendir. 1834 yilinda dogmustur. Olum yili olarak iki tarih vardir; kimine gore 1918 yilinda kimine gore 1921 yilinda 86 yasinda olmustur. Yoresinde "Colak Haci " diye anilirmis. Bu ad kendisine kolu dirseginden kesik oldugu icin verilmistir. Belirlendigine gore :

Sarkisla Kadi'sinin kizina tutulmus, O'nu Adana'ya kacirmis donuste cezaevine yakalanip konulmus. Sonra Beyaz adli bir kiza asik olmus. Bir kac kez evlenmis en azindan on cocugu oldugu soylenmektedir. Yasami ise yoksulluk icinde gecmistir. Bu yoksulluk acisini siirlerine yansitmistir.
  Asik Veysel Satiroglu
Sivas'a bagli Sarkisla ilcesinin Sivrialan Koyunde dunyaya gelmis. Anasi Gulizar, bir yaz gunu koy dolaylarindaki Ayipinar merasina koyun sagmaya gittiginde; oracikta bir yol ustunde dogurmus Veysel'i. Gobegini de kendi eliyle kesmis. Yaman kadinmis Gulizar ana. Bebesini bir caputa sarip yuruye yuruye koye donmus. Babasi Ahmet; bebenin adini Veysel koymus. Yillar gecmis aradan buyumus, konusmus, yurumus Veysel cocuk. Boylece yedi yasina varmis.

O yil bir cicek hastaligi salgini olmus Sivas'ta. Kucuk Veysel'de yakalanmis. Sol gozunnde, cicegin beyi cikmis kendi deyimiyle... Goz akip gitmis. Sas gozune de perde inmis, onceleri. Yalniz isigi secebiliyormus, bu gozuyle. Babasina "Cocugu Akdagmadeni'ne gotur, orada bu gozunu acacak bir doktor var." demisler. Sevinmis Ahmet emmi. Gel gor ki talihsizlik yine yakasini birakmamis Veysel'in. Bir gun inek sagarken babasi yanina gelmis. Veysel ansizin donuverince, yakinda bulunan bir degnegin ucu oteki gozune girivermis. O goz de akip gitmis boylece.
.

Sefil Selimi (Ahmet Gunbulut)
1933 yilinda Sivas'in Sarkisla ilcesinde dogdu. Orta okulu ikinci sinifa kadar okudu. 1966 yilinda Konya Turkiye asiklar bayramina katilan asiklarimizdandir. 1968 yilinda calismak icin Hollanda ya gitmis her yil Avrupa dan gelerek Ekim ayi sonlarinda yapilan Turkiye asiklar bayraminda hazir bulunmustur.

Evlidir ve 6 cocuk babasidir. 1972 yilinda kesin donus yaparak dogum yeri olan Sivas'a yerlesti. Sazcalmayi ve siir soylemeyi kendi kendine ogrendi. Atisma siir dalinda ustun bir yetenege sahiptir. Turkiye asiklar bayraminin da 1969 yilinda Kul Mustafa adinda bir ozanla yaptigi atisma hala unutulmadi. Siirlerinde yalin gercegi felsefe ve tasavvufu islemektedir. Turkiye asiklar bayraminda duzenlenen ve her yil tekrarlanan yilin yedi siiri yarismalarinda hep ilk 7 secme siir arasinda siirleri yer almistir.

Sefil Selimi'nin ; Yar Badesi, Yalin Kat, Kul Yanmasin adlarini tasiyan 3 kitabi vardir

Asik Ali izzet Ozkan
Sarkisla'li Ali izzet Ozkan adindan cokca soz edilen bir halk ozanimizdir. 1902 yilinda Sarkisla'nin Uguk koyunde dogdu. Belli bir ogrenim gormedi. Asik Sabri den saz dersleri aldi. Ve kucuk yaslarda asik oldu. 22 yaslarinda Adana'ya giderek cukurovali asiklarla karsilasmalar yapti. Uzun yillar yurdun cesitli yerlerinde gezip dolasti. Pek cok siir soyledi. 500'u askin siiri vardir ve siirlerini zaman zaman cikardigi kitaplarda toplamistir. Bazi turkuleri de sanatcilar tarafindan plaga okundu. Bunlar arasinda Mecnunum Leylami Gordum, Su Sazima Duzen Ver, Muhur Gozlum" . Ali izzet Ozkan Konya da yapilan Turkiye asiklar bayramina katilmistir. Asik 1981 yilinda bu dünyadan gocup gider.
Ali izzet hakkinda yazilmis en iyi kaynaklardan biri ilhan Basgoz tarafindan yazilan "ASIK ALi iZZET OZKAN" (indiana Universitesi Turkce Programi Yayinlari-4) adli kitaptir.



Veysel'in Ali adinda bir agabeyisi ve Elif adinda bir kizkardesi varmis. Hepsi cok uzulmusler Veysel'in kotu kaderine. Babasi merakli adammis. Halk ozanlarindan siirler okuyup ezberleterek avutmaya calismis oglunu. Sivas'in koyleri saz sairleriyle dolu. Onlar da ara sira gelip Ahmet emminin evine ugrarlarmis. Veysel ilgiyle dinlermis calip soylediklerini. Babasi, oglunun ilgisini gorunce; bir saz alip vermis ona. ilk saz derslerini, babasinin arkadasi olan Camsih'li Ali Aga'dan almis. Ve gitgide, kendini iyice saza vermis Veysel.

Unlu Halk ozanlarinin siirlerini calip soylemis bir zaman. Yirmibes yasindayken (1919) anasi, babasi Veysel'i Esma adinda bir kizla evermisler ve kisa sure sonra ikisi de gocup gitmis bu dunyadan (1921). Aci ustune aci gelmis, ama bitmemis talihin kotu oyunu. ikinci cocugu on gunlukken, anasinin memesi agzina tikanarak olmus, ardindan da karisi yanasmalariyla evden kacmis. Bu olay cok koymus Veysel'e. Daha dertli olmus ve iyice icine kapanmis. Karisi koyup gittiginde bir kizi varmis Veysel'in. Daha bir yasini bile bitirmemis. iki yil kucaginda gezdirmis Veysel, ne care o da yasamamis.
Bu siralar Veysel'i yeniden evermisler. Bu karisi 7 cocuk vermis Asiga. Biri olmus, iki oglan, dort kiz, altisi sag. Onlar da 18 torun vermis Veysel'e.
ASIK VEYSEL, Cumhuriyetin Onuncu yildonumune rastlayan 1933 yilina kadar, baska ozanlarin siirlerini calip soylemis. Kendi deyislerini soylemekten utanir, cekinirmis. O yilllarda sairlerimizden rahmetli Ahmet Kutsi Tecer tanimis Veysel'i. Onun isik tutuculuguyla Veysel'in siirleri aydinliga kavusmus. Veysel; sairliginin gelismesinde Tecer'in buyuk yardimlarini gordugunu soylerdi her zaman.

Veysel'in gun isigina cikan ilk siiri Gazi Mustafa Kemal Pasa icn soyledigi: "Turkiye'nin ihyasi Hazreti Gazi" misrasiyla basayan siirdir. Bundan sonra butun yazdiklarini calip soyler olmustu. 1933 yilina kadar, koyunden disari hemen hemen hic cikmadigi halde; bundan sonra butun yurdu dolasmis yurdunun cesitli sehirleriyle kasabalarini koylerini yakindan tanimistir.

Halk ozanlarindan en cok Karacaoglan'i, Yunus'u, Emrah'i, Dertli'yi severdi. Cagimizin ozanlarindan Ahmet Kutsi Tecer'in ayri bir yeri vardi Veysel'de. Onun araciligiyla Koy Enstitulerinde bir sure saz ogretmenligi de yapmisti Veysel. Sirasiyla Arifiye, Hasanoglan, Cifteler, Kastamonu, Yildizeli, Akpinar Koy Enstitulerinde bulunmustu.




1952 yilinda istanbul'da buyuk bir jubilesi yapilan ASIK VEYSEL'e 1965 yilinda Turkiye Buyuk Millet Meclisi, "Ana dilimize ve Milli Birligimize yaptigi hizmetlerden dolayi" ozel bir kanunla vatani hizmet tertibinden aylik baglamisti.

ASIK VEYSEL'in bir baska ozelligi daha vardi; koyunde ve cevresinde ondan once bir tek meyve agaci olmadigi halde, Sivrialan'da ilk meyve bahcesini o yetistirmisti. Hem oyle bir bahce ki, icinde elmadan kayisiya, kirazdan cevize kadar turlu turlu meyve ve cicek vardi. Veysel, kardeslerinin yardimiyla bu bahceyi yapmaya basladigi zaman koyluleri "Atalarimiz bunca yil boyle bir is yapmamislar, su kor adam onlardan iyi mi bilecek ki boyle ise kalkisti?" demisler. Birkac yil sonra agaclar yetismis, meyve vermis. Koyluler onceki dediklerini hatirlayip utanmislar ve bu defa "O kor degilmis, meger kor olan bizmisiz diyerek ASIK VEYSEL'i kutlamislar. iste boylesine uzagi goren bir insandi o...

Yetmis yil karanlik bir dunyada yasadi (olumu 21 Mart 1973). Fakat karanlik gozlerindeydi yalniz, ici apaydinlikti, siirleri de oyle... Halk siirimizin bu guclu ozani yarim yuzyili askin bir sure yazdiklariyla, calip soyledikleriyle cevresine isiklar sacti. Sanirim simdi de mezarinda son uykusunu isiklar icinde uyuyordur. Yalniz cagimizda yasayanlar degil, bizden cok sonra yasayacaklar da "Dostlar Beni Hatirlasin" siirini unutmayacaklar ve her zaman rahmetle anacaklardir.


YunusCsG